«Маковецька сироварня та місто Богуслав».
Програма туру.
Відправлення з Києва туристичним автобусом від станції метро «Іподром» о 09:00.
Перша локація – нашого маршруту – невеличке місто з великою історією, м. Богуслав.
У 123 км від Києва на річці Рось знаходиться невелике місто Богуслав, засноване в 1032 році. Про походження назви міста існує така легенда- Київський князь Ярослав Мудрий, розгромивши загони кочівників, піднявся на один з пагорбів, де було розташовано маленьке поселення. Оточений своїми воїнами, які радісно вітали свого князя зі словами: «Слава Ярославу!» - Він, витерши піт з чола, дивлячись услід ворогам, які тікали, стомлено сказав: «Богу слава!» Ці слова були підхоплені багатьма голосами: «Богу слава!». З того часу і стало називатися укріплене городище, а пізніше місто, Богуслав.
Місто не велике, але дуже цікаве. Богуслав – одне з перших місць на правобережній Україні, де Наказним Гетьманом Самійлом Самусем була заснована козацька січ, яка називалась “Січ Росьова”. Колись в Богуславі проходили великі ярмарки, люду збиралось понад 10 тисяч. Бував на цих ярмарках маленький Тарас Шевченко. Про них писали Іван Нечуй-Левицький, Шолом-Алейхем. А ви знаєте, що й досі богуславські базари проходять по дням, затвердженим ще 400 років тому, а бабусі у торгових рядах зважують домашній сир не в кг, а в фунтах?
Є в Богуславі і своя “Роксолана”. На великому острові посеред річки Рось височіє пам’ятник народній героїні Марусі Богуславці, дівчині-бранці, що врятувала з турецької неволі 700 українських козаків.
Крім усього іншого, Богуслав є відмінним місцем для відпочинку. Саме тут знаходиться знаменитий пам'ятник природи - Богуславське гранітне оголення, або так звана гранітна «яма». Вчені припускають, що вік цих скель сягає 2 мільярдів років....
Ми не будемо намагатися осягнути неосяжне, але Пані Олена з задоволенням розповість про зв'язок між Богуславом і жіночим султанатом, про вишні, тітоньок з Бердичіва та літературу, про енергію гранітів і судовий процес. І, звичайно, у вас буде можливість побути наодинці з гранітними масивами, водою і тією силою, яку вам подарує стародавнє місто Богуслав.
Друга локація маршруту - ненадовго зупинимось біля Іоано-Богословського храму в селі Розкопанці. У 1884 році Свято-Покровський храм міста Богуслава було перевезено з міста Богуслава до села Розкопанці у зв’язку з його частим підтопленням водами річки Рось і на новому місті освячено на честь апостола Іоана Богослова. Це – колишній Свято-Покровський храм 1726 року, що стояв у Богуславі на каменистому острові, де зараз височіє пам’ятник Марусі Богуславці. Саме в цьому храмі був охрещений майбутній художник І.М.Сошенко. Оскільки храм дерев’яний, його розбирали та після перевезення збирали по-новому.
Третя локація маршруту - Марьїн утес біля селища Дибенці. Прогуляемося та побачимо величну панораму на річку Рось. А ще обов'язково загадаемо бажання у потаємному місці, яке знає наш гід, та тихенько щоб ніхто чужий не почув - розповість тільки Вам...
Ви вважаєте, що сир це буденна річ? А це як подивитись! За чутками, не що інше, як камамбер (сорт м’якого жирного сиру) сприяв появі на світ легендарної картини Сальвадора Далі «Текучий годинник». Одного разу, покуштувавши на вечерею сир камамбер, Далі присів перед незакінченим полотном, загасив світло і почав міркувати про дивовижний смак цього сиру. Власне тоді в його уяві і з’явилося прекрасне бачення «текучого часу»....
Четверта локація маршруту – «Маковецька сироварня», ферма "Семеро козенят", біля села Лука, на межі Таращанського і Богуславського районів Київської області (близько 140 км від Києва).
"Створити власне господарство 10 років тому довелося від бажання годувати мою сім'ю корисними, натуральними та свіжими продуктами- розповідає президент Асоціації козівників України і господиня ферми Ірина Дем'янюк.
Коли я з Європи завозила перших тварин, в Україні козівництва, як такого, не було. Ми першими вийшли на ринок з молоком, йогуртами та сирами. Це було ново і цікаво...
На смак готового сиру впливає безліч різних чинників: порода або вік тварин, які трави ростуть на пасовищах, бактеріальна флора, будь-які раптові зміни погоди або навіть зміна барометричного тиску і, однозначно, професіоналізм сировара, ретельно підібрані рецептури і умови для дозрівання...
На відміну від багатьох зарубіжних сироварів ми йдемо на ризик коли варимо сир, експериментуємо. Я пов'язую це з духом авантюризму в українських сироварів. Всі вони дуже творчі, на льоту схоплюють теорію, і паралельно з її відпрацюванням починають впроваджувати експерименти. І треба сказати, багато з них дуже успішні.
Сьогодні на «Маковецькій сироварні» ми переробляємо понад однієї тони молока на добу і виробляємо 12 видів сиру, які цілком здатні скласти конкуренцію французьким, швейцарським та італійським сирам.."
Спеціалізація: виробництво крафтових сирів з козиного та коров’ячого молока. Унікальна рецептура, сировина високої якості, поголів'я племінних кіз, привезених з-за кордону, збалансоване харчування на основі органічної їжі і вільного випасу. Під час відвідування буде представлена історія сироваріння, показана технологія виробництва окремих видів сирів і звичайно ж дегустація, з можливістю придбати якісний і корисний продукт.
Крім цього ми спробуємо разом з власником сироварні приготувати справжню фету, так, як це роблять в грецьких селах. І не дивуйтеся, якщо Ви відчуєте себе справжнім чарівником сироваром!
Орієнтовний час прибуття до Києва, до станції метро «Іподром» - 21:00.
У ціні враховано:
• Обслуговування комфортабельним автобусом за маршрутом;
• Супровід професійним гідом;
• Екскурсійне обслуговування;
• Медичне страхування;
• Дегустація сиру, чай, кава під час дегустації.
Транспортний засіб проходить обов'язкову передрейсову обробку (хімічну і миючу чистку, обробку поверхонь антисептичними засобами). В автобусі у вільному доступі знаходяться флакони з антисептиками та вологі антисептичні серветки. Обов'язковим є наявність і використання масок.